S-a născut ultimul într-o familie cu 16 copii din satul Roșietici, județul Soroca. A absolvit clasele primare în școala din satul vecin Rogojeni, și liceul pedagogic de la Iași. Din 1945 când Sovieticii au pus granița pe Prut, a reușit să lucreze un an ca profesor la școala din sat, fiind apoi dat afară și ajungând să facă munci în colhoz, precum ar fi: scos piatră, săpat pământ înghețat, cărat lut, stricat zid, mânat vite…

L-a învățat să fotografieze un nepot de-al său venit din armată. Și pentru că acesta locuia în alt sat, și-au împărțit teritoriul pentru activitatea de fotograf, astfel Zaharia a devenit responsabil de cele câteva sate din jurul lui, Cașunca, Rogojeni, Țâra, Ghindești, Roșietici și Cenușa.

Primele fotografii le-a făcut prin anul 1955. Deseori, membrii familiei sale (soția Daria și cei patru copii ai săi), îl probozeau că fotografiază chiar pe toată lumea, inclusiv pe cei săraci, care nu erau demni de a fi un exemplu. Până în 1970 a reușit să imortalizeze scene din viața oamenilor de la sat, lăsând în urma lui aproximativ 4000 de negative fotografice, format mediu 6×6 cm.


De la moartea sa în anul 1993, casa a rămas nelocuită, fotografiile fiind puse într-o valiză și depozitate în pod.

În primăvara anului 2016, Victor Galușca, student la Facultatea de Film din Chișinău, a venit în sat să-și filmeze filmul pentru examenul de licență, atras fiind de prezența multor case abandonate și distruse. În casa lui Zaharia Cușnir rămasă fără uși și ferestre, Victor a descoperit negativele împrăștiate și lăsate în grija vântului și ploilor. Le-a adunat pe toate cu permisiunea fiicei lui Zaharia care locuia în sat, și împreună cu profesorul său de fotografie Nicolae Pojoga, au început procesul de curățire și indexare a colecției de fotografii al lui Zaharia Cușnir.

Pe parcursul a trei ani și jumătate a fost publicat o un album de fotografii de către editura Cartier la Chișinău, a fost organizată o expoziție la Muzeul de Arte din Chișinău și alte trei expoziții în România.

Cu suportul Eastern Partnership Civil Society Fellowship 2018, lansăm arhiva online al lui Zaharia Cușnir. Acest proiect a fost creat pentru a distribui și valorifica întreaga colecție de fotografii al lui Zaharia Cușnir. Încurajăm utilizarea fotografiilor în varii modalități, cu menționarea numelui autorului.